Get Adobe Flash player

Ενδιαφέροντα

Καλωσήλθατε στην κεντρική σελίδα του Ε.Κ.Φ.Ε. Καστοριάς !

atom3   
      «ΚΟΣΜΟΝ ΤΟΝΔΕ , ΤΟΝ ΑΥΤΟΝ ΑΠΑΝΤΩΝ,
       ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΘΕΩΝ  ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΠΟΙΗΣΕΝ,
          ΑΛΛ΄ ΗΝ ΑΕΙ ΚΑΙ  ΕΣΤΙΝ  ΚΑΙ  ΕΣΤΑΙ  ΠΥΡ  ΑΕΙΖΩΟΝ,
              ΑΠΤΟΜΕΝΟΝ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΒΕΝΝΥΜΕΝΟΝ ΜΕΤΡΑ»  
                                                                                                                                      Ηράκλειτος

Τοπικός EUSO 2017-2018

Το Ε.Κ.Φ.Ε.  Καστοριάς προκήρυξε στις 2- 10 - 2017 τον τοπικό διαγωνισμό EUSO 2018. Προκήρυξη.
Πρώτες πληροφορίες απο ΠΑΝΕΚΦΕ

 

Διαγωνισμός EUSO 2018

     Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 έγινε ο τοπικός διαγωνισμός EUSO 2018.
     Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Καστοριάς και είναι το πρώτο μέρος του Πανελλήνιου διαγωνισμού που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ).
      Ο τοπικός διαγωνισμός διεξήχθη στο Γενικό Λύκειο του Άργους Ορεστικού, στον χώρο δύο εργαστηρίων του Λυκείου.
Συμμετείχαν δέκα τριμελείς Ομάδες Μαθητών και Μαθητριών Β΄ Λυκείου από Λύκεια της περιοχής μας .

20171209 094718

     Ο διαγωνισμός αυτός είναι εργαστηριακός και κατά τη διάρκεια του οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε θέματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.
     Το θέμα της Φυσικής αφορούσε στον τρόπο προσδιορισμού της μάζας ενός σώματος σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Οι μαθητές κλήθηκαν να συνθέσουν και να βαθμονομήσουν ένα ζυγό μάζας αδράνειας και στη συνέχεια να προσδιορίσουν τη μάζα σώματος.
     Στη Χημεία έγινε ταυτοποίηση πέντε χημικών ενώσεων, με βάση αφενός το χρώμα της φλόγας όταν αυτές θερμαίνονται (πυροχημικός προσδιορισμός) και αφετέρου τα αποτελέσματα των χημικών αντιδράσεων στις οποίες υποβλήθηκαν από τους μαθητές.
     Στη Βιολογία προσδιορίστηκε η Ομάδα Αίματος άγνωστου δείγματος και έγινε προσομοίωση μετάγγισης αίματος. Με τη δεύτερη διαδικασία οι μαθητές χαρακτήρισαν ποιες μεταγγίσεις είναι επιτρεπτές και ποιες όχι,
20171209 102921
20171209 11215720171209 114826   

        Η διάρκεια δοκιμασίας κάθε θέματος ήταν μίας ώρας.
      Η βαθμολόγηση των γραπτών εργασιών θα αναδείξει τη νικήτρια Ομάδα, η οποία θα συμμετάσχει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, που για τη Βόρεια Ελλάδα θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Ιανουαρίου. Να αναφερθεί ότι η νικήτρια ομάδα από τη Βόρεια Ελλάδα θα εκπροσωπήσει (μαζί με την αντίστοιχη ομάδα της Νότιας Ελλάδας) τη χώρα μας στην Πανευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad - EUSO), η οποία φέτος θα διεξαχθεί στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας από 28 Απριλίου 2018 έως 5 Μαΐου 2018.

20171209 115345(3)

     Η προετοιμασία των μαθητών έγινε στο χώρο του Εργαστηρίου του ΕΚΦΕ και στο Γενικό Λύκειο Άργους, χωρίς επιβάρυνση του Σχολικού Προγράμματος (Σάββατα και Κυριακές) από τον Υπεύθυνο του ΕΚΦΕ και Καθηγητές του ΓΕ.Λ. Άργους Ορεστικού.
     Η επιτροπή που προετοίμασε τον διαγωνισμό, οι επιτηρητές και οι βαθμολογητές των γραπτών είναι Καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι εθελοντικά συμμετείχαν στη διαδικασία.
     20171209 102931

Το ΕΚΦΕ Καστοριάς ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για την επιτυχή αυτή διοργάνωση.

      Ευχαριστούμε για την επιστημονική συνεργασία την κ. Ελένη Ιωάννου, υποψήφια διδάκτορα στις Βιολογικές Επιστήμες, του Πανεπιστημίου Aberystwyth της Ουαλίας , η οποία συμμετείχε σε όλες τις φάσεις του διαγωνισμού (προετοιμασία – επιτήρηση – βαθμολόγηση) και πρότεινε το θέμα Βιολογίας.
      Επίσης, ο Υπεύθυνος του ΕΚΦΕ ευχαριστεί τον Σύλλογο Καθηγητών και τον Διευθυντή του ΓΕ.Λ. Άργους Ορεστικού κ. Αθανάσιο Κάκο, που για μια ακόμη χρονιά μάς παρείχε τον χώρο για τη διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων. Ο Διαγωνισμός γίνεται για πέμπτη φορά στα Εργαστήρια του ΓΕ.Λ. Άργους Ορεστικού.

     Το ΕΚΦΕ, εκφράζοντας και την ΔΔΕ Καστοριάς, ευχαριστεί το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς και ιδιαίτερα το Τμήμα Αιμοδοσίας για την πρόθυμη βοήθειά τους, για την παροχή των απαραίτητων κατευθυντήριων πληροφοριών, για την προσφορά δειγμάτων αίματος και αντιδραστηρίων, ώστε να διεξαχθεί επιτυχώς η άσκηση της Βιολογίας.

     Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες αξίζουν οι Μαθητές και οι Μαθήτριες των 1ου, 2ου, 3ου Γενικών Λυκείων Καστοριάς και του Γενικού Λυκείου Άργους Ορεστικού, που φιλότιμα ενδιαφέρθηκαν και συμμετείχαν στο Διαγωνισμό EUSO 2018, αφιερώνοντας χρόνο για την προετοιμασία τους επί δύο μήνες εκτός του ωρολογίου προγράμματος του Σχολείου τους.

20171209 123415

     Ο Υπεύθυνος. του Ε.Κ.Φ.Ε.  

Κακλαμάνος Ιωάννης      

 

Μετά τη βαθμολόγηση των γραπτών, νικήτρια ομάδα αναδεικνύεται η ομάδα του 1ου ΓΕ.Λ. Καστοριάς αποτελούμενη από τους :

  1. Αχείμαστου Αφροδίτη,
  2. Διαμαντή Δήμητρα και
  3. Κωνσταντίνου Θωμά.

 

Η ομάδα αυτή θα πάρει μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018.

Αναλυτικά οι βαθμολογίες ανά μάθημα.

bio
"chem
phy
syn

 

Η αρίθμηση στον οριζόντιο άξονα αφορά στον αριθμό με τον οποίο κάθε ομάδα συμμετείχε στον διαγωνισμό. Το άριστα σε κάθε μάθημα είναι το εκατό.

Συγχαρητήρια σε όλους που πήραν μέρος στον διαγωνισμό.

Καλή επιτυχία για την συνέχεια στην ομάδα του 1ου ΓΕ.Λ. Καστοριάς.

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 4 επισκέπτες και κανένα μέλος