ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 
ΘΕΜΑΤΑ
 

Η εργαστηριακή άσκηση

   Ένα πείραμα πραγματοποιείται συνήθως στο εργαστήριο. Πρέπει, βέβαια, πριν από την εκτέλεσή του, να έχουν οριοθετηθεί με σαφήνεια οι στόχοι του και να έχει γίνει προσεκτικός σχεδιασμός. Έτσι κάθε εργαστηριακή άσκηση που περιέχεται σ' αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  1. Τους στόχους της: Τι θέλουμε να ρωτήσουμε τη φύση; Ποιες φυσικές έννοιες πρέπει να συσχετίσουμε μεταξύ τους; Ποιους φυσικούς νόμους θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε;
  2. Θεωρητικές επισημάνσεις: Βασικές γνώσεις από τη θεωρία που είναι απολύτως απαραίτητες για την πραγματοποίηση της άσκησης.
  3. Τα απαιτούμενα όργανα και υλικά.
  4. Οδηγίες για τη συναρμολόγηση της πειραματικής διάταξης και τις διαδοχικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη σωστή διεξαγωγή της άσκησης.
  5. Το φύλλο εργασίας: Σ' αυτό περιέχονται ερωτήσεις που αφορούν την επεξεργασία των πειραματικών μετρήσεων ή δεδομένων, τη διαμόρφωση συμπερασμάτων και τη γενίκευση των αποτελεσμάτων.

   Στον πίνακα παρουσιάζονται τα βασικά σύμβολα που θα εμφανίζονται κατά τις εργαστηριακές ασκήσεις.

   Με τις εικόνες αυτές θα γίνεται παραπομπή στούς στόχους, στις προαπαιτούμενες γνώσεις, στα όργανα της πειραματικής διαδικασίας με τα χαρακτηριστικά τους, στη συνδεσμολογία και τέλος στο φύλλο εργασίας.

   Σε όλες τις περιπτώσεις θα υπάρχει και παραπομπή σε προσομοίωση που αφορά στο φαινόμενο.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ