ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 
ΘΕΜΑΤΑ
 

Έννοιες

  1. Φωτεινή δέσμη
  2. Ανάκλαση
  3. Κοίλος καθρέπτης
  4. Κύριος άξονας
  5. Κύρια εστία
  6. Εστιακή απόσταση

Σφαιρικοί καθρέπτες

   ΠΕΙΡΑΜΑ 1 Υπολογισμός χαρακτηριστικών μεγεθών
   1] Τοποθέτησε τον κοίλο σφαιρικό καθρέφτη πάνω στο γωνιομετρικό δίσκο, έτσι ώστε το μέσο της ανακλαστικής του επιφάνειας να βρίσκεται στο κέντρο του δίσκου (εικόνα). Ο κύριος άξονας του καθρέφτη να ταυτίζεται με έναν από τους άξονες του δίσκου.
   2] Ρύθμισε το διάφραγμα του προβολέα ώστε να εκπέμπονται τρεις παράλληλες λεπτές φωτεινές δέσμες φωτός. Παρατήρησε ότι οι ανακλώμενες φωτεινές δέσμες συγκεντρώνονται σε ένα σημείο. Περίστρεψε το γωνιομετρικό δίσκο, ώστε οι φωτεινές δέσμες να είναι παράλληλες με τον κύριο άξονα του καθρέφτη.Παρατήρησε ότι παράλληλες φωτεινές δέσμες με τον κύριο άξονα του καθρέφτη, μετά την ανάκλασή τους στην κοίλη πλευρά σφαιρικού καθρέφτη συγκλίνουν και διέρχονται από ένα σημείο του κύριου άξονα. Το σημείο αυτό είναι η Κύρια εστία του καθρέφτη.
   3] Υπολόγισε την απόσταση κύριας εστίας και του μέσου της ανακλαστικής επιφάνειας. Αυτή είναι η εστιακή απόσταση f. Σημείωσε τα αποτελέσματα.
   4] Επανάλαβε τα δύο πρώτα βήματα του πειράματος χρησιμοποιώντας τον κυρτό σφαιρικό καθρέφτη. Με ένα μολύβι σημείωσε τρία σημεία πάνω σε κάθε ανακλώμενη δέσμη, ώστε να μπορείς να σχεδιάσεις τις διευθύνσεις και τις προεκτάσεις των ανακλώμενων ακτίνων.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ 2

ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ