ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 
ΘΕΜΑΤΑ
 

Έννοιες

  1. Φωτεινή δέσμη
  2. Προσπίπτουσα και διαθλώμενη.
  3. Δείκτης διάθλασης

Διάθλαση


   1] Συναρμολόγησε τη διάταξη της εικόνας
   2] Στερέωσε με πλαστική κολλητική ταινία τον ένα χάρακα στον πυθμένα του κενού γυάλινου δοχείου και τον άλλο στο πλευρικό τοίχωμα του δοχείου, ώστε να βρίσκονται στο ίδιο κατακόρυφο επίπεδο. Φρόντισε ώστε η ένδειξη του μηδενός (Ο) του κατακόρυφου χάρακα (ΟΥ) να βρίσκεται ακριβώς στον πυθμένα του δοχείου και να ταυτίζεται με την ένδειξη του μηδενός (Ο) του οριζόντιου χάρακα (ΟΧ).
   3] Στερέωσε το λέιζερ στη λαβίδα και ρύθμισε ώστε η φωτεινή δέσμη να διέρχεται κοντά από μια γραμμή (Φ) του κατακόρυφου χάρακα. Σημείωσε την ένδειξη H (ΟΦ=Η) του χάρακα, (εικόνα). Κατάγραψε την αντίστοιχη ένδειξη (ΟΒ) του οριζόντιου χάρακα.
   4] Χωρίς να μετακινήσεις κανένα όργανο ή μέρος της διάταξης, ρίξε μέσα στο γυάλινο δοχείο νερό μέχρις ότου η στάθμη του φτάσει περίπου τα 5 με 6 cm. Μέτρησε με τον κατακόρυφο χάρακα το ύψος (h) του νερού και κατάγραψέ το στην πρώτη στήλη του πίνακα Α. Στη συνέχεια παρατήρησε και κατάγραψε τη νέα θέση (ΟΓ) της φωτεινής κηλίδας πάνω στον οριζόντιο χάρακα (ΟΧ). Επανάλαβε την ίδια διαδικασία για ακόμα τέσσερις τιμές του ύψους του νερού. [Κάθε φορά να προσθέτεις μια ποσότητα νερού στο δοχείο].
   Κατάγραψε όλες τις μετρήσεις σου στον πίνακα Α.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ